Η Scala Gallery, είναι μια εκδοτική εταιρία με έδρα το νησί της Μυκόνου.
Έχει ήδη αφήσει ένα ενδιαφέρον αποτύπωμα στον χώρο του πολιτισμού, της σύγχρονης τέχνης και του τουρισμού.
Στην πολύχρονη διαδρομή της αφήνει παρακαταθήκη στη σύγχρονη ιστορία της Μυκόνου έναν χώρο τέχνης στο Ματογιάννι (1983-2014) και μια σειρά εκδόσεων που αφορούν κυρίως θέματα της Μυκόνου: Γαστρονομία, Φωτογραφία, Πολιτισμός κ.ά.

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος γεννήθηκε στη Μύκονο το 1957. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς). Το 1983 ίδρυσε τη Scala Gallery, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Η Μυκονιάτικη (1988-2001). Ερασιτέχνης αμπελουργός και οινοποιός, οικιακός μάγειρας και γευσιθήρας, καταγράφει τις σκέψεις του από το 2006 στην ιστοσελίδα του www.karvouna.wordpress.com. Από το 2012 δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι συνεργάτης του περιοδικού Γαστρονόμος της εφημερίδας Καθημερινή.

Εργογραφία

The Kopanisti Cheese of Mykonos – The Past, the Future, and 43 Recipes, Scala Gallery, 2018
Η Κοπανιστή, Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές, Scala Gallery, 2015

Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό. Τέσσερα κείμενα για τη γεύση στα νησιά, Scala Gallery, 2011
Tastes of sacrifice: The pig feast on Mykonos, Ίνδικτος, 2004
Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο: Γεύσεις θυσίας, Ίνδικτος, 2006
Μυκονιάτικη μαγειρική: Ψηφίδες πολιτισμού,  Ίνδικτος, 2001

Από τις εκδόσεις Scala Gallery κυκλοφόρησε το 2010 το λεύκωμα The Pelican Spirit – Το πνεύμα του πελεκάνου, με φωτογραφίες της Βιβής Δ. Χανιώτη και κείμενο του Δημήτρη Ρουσουνέλου σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά).

rousounelos-dimitris

RSS Dimitris Rousounelos Blog

  • Η «ωραία πραγματικότητα της θαλπωρής» στο Μπουκιά και συχώριο του Μαμαλάκη 23/01/2020
    Η M.F.K. Fisher μια από τις σημαντικότερες Αμερικανίδες συγγραφείς δεν ήταν ούτε μυθιστοριογράφος, ούτε θεατρική συγγραφέας, ούτε ποιήτρια. Αφιέρωσε τη συγγραφική της ζωή στη μαγειρική τέχνη. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προμηθεύει τους Αμερικανούς με απλές συνταγές για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες. Σε ερώτηση γιατί ασχολείται με τη μαγειρική και όχι με τα σημαντικά λογοτεχνικά… […]
    dimitris rousounelos
  • 27lt 26/12/2019
    «…Το ελαιόλαδο της Μυκόνου, με τη  σπανιότητά του και την γευστική του ιδιαιτερότητα, το ολότελα δικό μας ελαιόλαδο, το αταξίδευτο και με δίχως έξτρα ταλαιπορίες, σε λίγα χρόνια θα δηλώσει σοβαρή παρουσία στο νησί. Άλλωστε δεν μπορεί παρά το… φάντασμα(!) του Δημοτικού Λιοτριβιού να αποκτήσει κάποια μέρα σάρκα και οστά και να ρεύσει πλέον, σε… […]
    dimitris rousounelos
  • Καλή τροφή, απόλαυση, χαρά και επικοινωνία 21/12/2019
    To μάτι, αν δεν καταλαγιάσει, δεν θα χορτάσει. Το ίδιο και το στομάχι. Οι συντεταγμένες του ελληνικού τραπεζιού: Καλή Τροφή, Απόλαυση, Χαρά και Επικοινωνία Στην καρδιά του χειμώνα, η καρδιά μου έχει καλοκαίρι. Κάπως έτσι αισθάνομαι την προσμονή των γιορτών. Σαν καλοκαίρι μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Μέρες που μας φέρνουν κοντά, ομορφαίνουν την καθημερινότητά… […]
    dimitris rousounelos