Η Scala Gallery, είναι μια εκδοτική εταιρία με έδρα το νησί της Μυκόνου.
Έχει ήδη αφήσει ένα ενδιαφέρον αποτύπωμα στον χώρο του πολιτισμού, της σύγχρονης τέχνης και του τουρισμού.
Στην πολύχρονη διαδρομή της αφήνει παρακαταθήκη στη σύγχρονη ιστορία της Μυκόνου έναν χώρο τέχνης στο Ματογιάννι (1983-2014) και μια σειρά εκδόσεων που αφορούν κυρίως θέματα της Μυκόνου: Γαστρονομία, Φωτογραφία, Πολιτισμός κ.ά.

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος γεννήθηκε στη Μύκονο το 1957. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς). Το 1983 ίδρυσε τη Scala Gallery, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Η Μυκονιάτικη (1988-2001). Ερασιτέχνης αμπελουργός και οινοποιός, οικιακός μάγειρας και γευσιθήρας, καταγράφει τις σκέψεις του από το 2006 στην ιστοσελίδα του www.karvouna.wordpress.com. Από το 2012 δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι συνεργάτης του περιοδικού Γαστρονόμος της εφημερίδας Καθημερινή.

Εργογραφία

The Kopanisti Cheese of Mykonos – The Past, the Future, and 43 Recipes, Scala Gallery, 2018
Η Κοπανιστή, Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές, Scala Gallery, 2015

Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό. Τέσσερα κείμενα για τη γεύση στα νησιά, Scala Gallery, 2011
Tastes of sacrifice: The pig feast on Mykonos, Ίνδικτος, 2004
Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο: Γεύσεις θυσίας, Ίνδικτος, 2006
Μυκονιάτικη μαγειρική: Ψηφίδες πολιτισμού,  Ίνδικτος, 2001

Από τις εκδόσεις Scala Gallery κυκλοφόρησε το 2010 το λεύκωμα The Pelican Spirit – Το πνεύμα του πελεκάνου, με φωτογραφίες της Βιβής Δ. Χανιώτη και κείμενο του Δημήτρη Ρουσουνέλου σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά).

rousounelos-dimitris

RSS Dimitris Rousounelos Blog

  • «Δεν άνθησαν ματαίως»* 13/04/2020
    Δέν ἄνϑησαν ματαίως* …Αξία πολύτιμη ακόμα και το πιο απλό συνήθειο μας: Ένα ουζάκι στον Γιαλό με ευφρόσυνη παρέα και λιτό μεζέ… Μια λέξη σκέφτομαι συχνά αυτές τις μέρες που μένουμε στο σπίτι: εγκαρτέρηση. Την είχα ξεχασμένη. Χρόνια δεν την είχα συναντήσει. Και να που τίποτα δεν πρέπει να καταχωνιάζεις στη λήθη. Γιατί όλα είναι… […]
    dimitris rousounelos
  • Θέλω να γίνω κακός. Πολύ κακός! 09/04/2020
    Η βλακεία μπορεί στο τέλος να νικήσει. Θα δώσουμε όμως τη μάχη μας. Δηλαδή για να καταλάβω. Έχουμε όλοι υποστεί ένα βασανιστήριο. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα και πολύτιμα: Δεν κουρευόμαστε. Δεν γυμναζόμαστε. Δεν εργαζόμαστε. Δεν πηγαίνουμε σχολείο. Αφήσαμε τα αμπέλια μας, τις ελιές, τους κήπους μας στο έλεος. Δεν απολαμβάνουμε στοιχειώδεις… […]
    dimitris rousounelos
  • Υπάρχει επέκεινα για ενάρετα καλαμάρια; 01/04/2020
    Όταν μαγειρεύω κλέβω. Κλέβω ό,τι περισσεύει. Και πίνω κάτι, έτσι για το καλό. Πίνω ένα για να πετύχει αυτό που μαγειρεύω. Όπως κάποιοι δίνουν φιλάκια στο αβγολέμονο. Θα πιούμε στην υγειά σου, είπα. Είναι όμορφα στην Ηρακλειά. Είναι από τους τελευταίους λιτούς κι ατόφιους νησιωτικούς παράδεισους. Και είναι Κυκλάδες. Να το λέμε κι αυτό! Πάνω… […]
    dimitris rousounelos