Η Scala Gallery, είναι μια εκδοτική εταιρία με έδρα το νησί της Μυκόνου.
Έχει ήδη αφήσει ένα ενδιαφέρον αποτύπωμα στον χώρο του πολιτισμού, της σύγχρονης τέχνης και του τουρισμού.
Στην πολύχρονη διαδρομή της αφήνει παρακαταθήκη στη σύγχρονη ιστορία της Μυκόνου έναν χώρο τέχνης στο Ματογιάννι (1983-2014) και μια σειρά εκδόσεων που αφορούν κυρίως θέματα της Μυκόνου: Γαστρονομία, Φωτογραφία, Πολιτισμός κ.ά.

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος γεννήθηκε στη Μύκονο το 1957. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς). Το 1983 ίδρυσε τη Scala Gallery, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Η Μυκονιάτικη (1988-2001). Ερασιτέχνης αμπελουργός και οινοποιός, οικιακός μάγειρας και γευσιθήρας, καταγράφει τις σκέψεις του από το 2006 στην ιστοσελίδα του www.karvouna.wordpress.com. Από το 2012 δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι συνεργάτης του περιοδικού Γαστρονόμος της εφημερίδας Καθημερινή.

Εργογραφία

The Kopanisti Cheese of Mykonos – The Past, the Future, and 43 Recipes, Scala Gallery, 2018
Η Κοπανιστή, Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές, Scala Gallery, 2015

Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό. Τέσσερα κείμενα για τη γεύση στα νησιά, Scala Gallery, 2011
Tastes of sacrifice: The pig feast on Mykonos, Ίνδικτος, 2004
Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο: Γεύσεις θυσίας, Ίνδικτος, 2006
Μυκονιάτικη μαγειρική: Ψηφίδες πολιτισμού,  Ίνδικτος, 2001

Από τις εκδόσεις Scala Gallery κυκλοφόρησε το 2010 το λεύκωμα The Pelican Spirit – Το πνεύμα του πελεκάνου, με φωτογραφίες της Βιβής Δ. Χανιώτη και κείμενο του Δημήτρη Ρουσουνέλου σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά).

rousounelos-dimitris

RSS Dimitris Rousounelos Blog

  • #λυσητουμυστηριουτουμυκονιουσυμπαντος;* 11/04/2019
    Πολιτικών σεισμών έπονται μετασεισμοί μικρότερης έντασης μεν, αλλά όχι και αμελητέοι. «Πολιτικός σεισμός στη Μύκονο» (sic), αναμένεται να προκύψει από την σχηματική ανάλυση με τη συνδρομή παγκόσμιου δικτύου επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων για τα τεκταινόμενα στο νησί. Ευχαριστούμε πολύ τους 200 και πλέον επιστήμονες που συνεργάστηκαν για την περίπτωση της Μυκόνου και «…«απαθανάτισαν» τη «σκιά» που αυτή… […]
    dimitris rousounelos
  • «Βάλσαμο», της Ελιάνας Αμπραβανέλ. Από το στομάχι του Τζανείου με την ομάδα μαγειρων του Ιάκωβου Απέργη, στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου 06/03/2019
    Η Ελιάνα είναι πάντα μια διακριτική παρουσία στις εκδηλωσεις της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. Κρατάει σημειώσεις στα μαγειρέματα στο χαρτί. Άλλοτε πάλι με την συσκευή του τηλεφώνου της τραβά κάποιες τεχνικές, που δεν καταγράφονται εύκολα, όπως το άνοιγμα του φύλλου, το τελείωμα στο κλείσιμο της πίτας κ.ά.  Θα ζητήσει, όπως και άλλοι συμμετέχοντες κάποιες λεπτομέρειες για… […]
    dimitris rousounelos
  • Η παράδοση είναι πέτρα που κυλάει 23/02/2019
    …Ως κοινωνία καταναλώνουμε βουλιμικά το καινούργιο, αλλά δεν ενσωματώνουμε, δεν δημιουργούμε νέες παραδόσεις. Κυρίως όμως δεν αποφασίζουμε να εντάξουμε σε μια ενιαία σύγχρονη λογική, το υλικό που μας παραδόθηκε… Από το περιοδκό Γαστρονόμος* Κείμενο: Δημήτρης Ρουσουνέλος Φωτογραφία: Shutterstock   Το κύριο σώμα της παραδοσιακής μας μαγειρικής δημιουργήθηκε στην καλύτερη περίπτωση πριν από 100 χρόνια. Ως… […]
    dimitris rousounelos