Η Scala Gallery, είναι μια εκδοτική εταιρία με έδρα το νησί της Μυκόνου.
Έχει ήδη αφήσει ένα ενδιαφέρον αποτύπωμα στον χώρο του πολιτισμού, της σύγχρονης τέχνης και του τουρισμού.
Στην πολύχρονη διαδρομή της αφήνει παρακαταθήκη στη σύγχρονη ιστορία της Μυκόνου έναν χώρο τέχνης στο Ματογιάννι (1983-2014) και μια σειρά εκδόσεων που αφορούν κυρίως θέματα της Μυκόνου: Γαστρονομία, Φωτογραφία, Πολιτισμός κ.ά.

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος γεννήθηκε στη Μύκονο το 1957. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς). Το 1983 ίδρυσε τη Scala Gallery, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Η Μυκονιάτικη (1988-2001). Ερασιτέχνης αμπελουργός και οινοποιός, οικιακός μάγειρας και γευσιθήρας, καταγράφει τις σκέψεις του από το 2006 στην ιστοσελίδα του www.karvouna.wordpress.com. Από το 2012 δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι συνεργάτης του περιοδικού Γαστρονόμος της εφημερίδας Καθημερινή.

Εργογραφία

The Kopanisti Cheese of Mykonos – The Past, the Future, and 43 Recipes, Scala Gallery, 2018
Η Κοπανιστή, Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές, Scala Gallery, 2015

Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό. Τέσσερα κείμενα για τη γεύση στα νησιά, Scala Gallery, 2011
Tastes of sacrifice: The pig feast on Mykonos, Ίνδικτος, 2004
Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο: Γεύσεις θυσίας, Ίνδικτος, 2006
Μυκονιάτικη μαγειρική: Ψηφίδες πολιτισμού,  Ίνδικτος, 2001

Από τις εκδόσεις Scala Gallery κυκλοφόρησε το 2010 το λεύκωμα The Pelican Spirit – Το πνεύμα του πελεκάνου, με φωτογραφίες της Βιβής Δ. Χανιώτη και κείμενο του Δημήτρη Ρουσουνέλου σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά).

rousounelos-dimitris

RSS Dimitris Rousounelos Blog

  • Από την Τήνο ως την Πειραιώς, η ίδια αναζήτηση: Κύκλος τροφής και ελληνικότητα. 14/08/2019
    Στο τέλος της διαδρομής, αυτό που θα χαρίσει υπεραξία στην παραγωγή, είναι η επωνυμία… Τσιμπολογήματα Κύκλος τροφής και ελληνικότητα Ένα εστιατόριο στην Καλλονή της Τήνου και ένα παλιό Μηχανουργείο στην οδό Πειραιώς, φιλοξένησαν πρόσφατα, στο πλαίσιο των Tinos Food Paths και  Wise Food Stories αντίστοιχα, παράλληλους προβληματισμούς, που αφορούν στην τοπικότητα. Τα μέλη των Food… […]
    dimitris rousounelos
  • Έβαζε τον άνθρωπο πάνω από τη δουλειά 10/08/2019
    Αρχικά είπα πως φταίει ο Μπουρνταίν. Όπως εύκολα τον τελευταίο καιρό αποφαινόμαστε: φταίει το Master Chef! Ή ό,τι άλλο. Το σκέφτηκα και δυο και τρεις. Νομίζω όμως, εντέλει, πως μάλλον ο τρόπος που τον διαβάσαμε φταίει. Τα τσιτάτα που αφομοιώσαμε. Θα μπορούσαμε να είχαμε εντοπίσει το πρόβλημα, να το είχαμε περιχαρακώσει, όχι να το αναγάγαμε… […]
    dimitris rousounelos
  • Λήμνος: «σαν μέσα σ’ ένα πέλαγος διαστάσεως οικουμένης*» 08/08/2019
    #Λήμνος, επιστολή 2η Σκεφτόμουνα, κλείνοντας την προηγούμενη επιστολή, να συμπληρώσω τη γραφή που συντρόφεψε τα βήματά μας σε ένα παλιό και μακρινό ταξίδι με την καλή μου, κάπως έτσι: Καλός ταξιδιώτης είναι αυτός που ενημερώνεται για τον τόπο που επισκέπτεται πριν ξεκινήσει το ταξίδι. Ακόμα καλύτερος αυτός που φτάνοντας στον προορισμό του κι αφού γνωρίσει… […]
    dimitris rousounelos