Η Scala Gallery, είναι μια εκδοτική εταιρία με έδρα το νησί της Μυκόνου.
Έχει ήδη αφήσει ένα ενδιαφέρον αποτύπωμα στον χώρο του πολιτισμού, της σύγχρονης τέχνης και του τουρισμού.
Στην πολύχρονη διαδρομή της αφήνει παρακαταθήκη στη σύγχρονη ιστορία της Μυκόνου έναν χώρο τέχνης στο Ματογιάννι (1983-2014) και μια σειρά εκδόσεων που αφορούν κυρίως θέματα της Μυκόνου: Γαστρονομία, Φωτογραφία, Πολιτισμός κ.ά.

Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος γεννήθηκε στη Μύκονο το 1957. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς). Το 1983 ίδρυσε τη Scala Gallery, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Η Μυκονιάτικη (1988-2001). Ερασιτέχνης αμπελουργός και οινοποιός, οικιακός μάγειρας και γευσιθήρας, καταγράφει τις σκέψεις του από το 2006 στην ιστοσελίδα του www.karvouna.wordpress.com. Από το 2012 δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι συνεργάτης του περιοδικού Γαστρονόμος της εφημερίδας Καθημερινή.

Εργογραφία

The Kopanisti Cheese of Mykonos – The Past, the Future, and 43 Recipes, Scala Gallery, 2018
Η Κοπανιστή, Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές, Scala Gallery, 2015

Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό. Τέσσερα κείμενα για τη γεύση στα νησιά, Scala Gallery, 2011
Tastes of sacrifice: The pig feast on Mykonos, Ίνδικτος, 2004
Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο: Γεύσεις θυσίας, Ίνδικτος, 2006
Μυκονιάτικη μαγειρική: Ψηφίδες πολιτισμού,  Ίνδικτος, 2001

Από τις εκδόσεις Scala Gallery κυκλοφόρησε το 2010 το λεύκωμα The Pelican Spirit – Το πνεύμα του πελεκάνου, με φωτογραφίες της Βιβής Δ. Χανιώτη και κείμενο του Δημήτρη Ρουσουνέλου σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά).

rousounelos-dimitris

RSS Dimitris Rousounelos Blog

  • Je suis… Αχαΐα! 05/03/2020
    …δεν υπάρχει στη βλακεία αντίδοτο, ούτε και εμβόλιο για τον λαϊκισμό και την αγυρτεία Πόσο μ@λ@κες! Έχουν στήσει στον τοίχο λεκτικά τον ατυχή άνθρωπο που ασθενεί από τον κορονοϊό στο νοσοκομείο του Ρίο. Κι αύριο θα στήσουν μια ολόκληρη περιοχή. Δηλαδή για να καταλάβω, με απλή λογική παρακαλώ, ο άνθρωπος νοσεί, όπως και πλήθος άλλων… […]
    dimitris rousounelos
  • Διαδρομές αέναου νόστου με αφορμή μια χρυσοκίτρινη κολοκύθα. 21/02/2020
    Την Τετάρτη είχαμε καλεσμένους στο σπίτι. Τους ίδιους όχι. Τον αέρα και τη νόστιμη αύρα τους. Η Βαγγελιώ από την Κρήτη και ο Φιλάρετος από το Πήλιο ήταν μέσω των πιάτων και των συνταγών τους «φιλοξενούμενοι», ωσεί παρόντες, σε αυτό που κάθε χειμώνα μια φορά την εβδομάδα μοιάζει σπίτι μας, τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου. Βαγγελιώ… […]
    dimitris rousounelos
  • Δείπνο στου Ηλία Μαμαλάκη, με τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου 17/02/2020
    στις αποσκευές μας λίγο πανηγύρι, λίγο χοιροσφάι, υλικά και γεύσεις από την χειμωνιάτικη διατροφική μας παράδοση και λίγη από εκείνη τη Μύκονο του καλοκαιριού που πλέον προσφέρει σύγχρονες γαστρονομικές εμπειρίες Πέρασαν ήδη αρκετές μέρες από το δείπνο στου Μαμαλάκη. Στην ουσία ήταν το πρώτο πραγματικό και ολοκληρωμένο μαγείρεμα της Λέσχης εκτός έδρας. Από αυτή την… […]
    dimitris rousounelos