H γαστρονομία ενός τόπου είναι στοιχείο συστατικό της πολιτιστικής του εικόνας. H Mύκονος, εκτός από τη θάλασσα, τον ήλιο και τον έρωτα που ενεργοποιούν και καλύπτουν πλείστες όσες αισθήσεις των επισκεπτών της, διαθέτει κι έναν αξιόλογο πολιτισμό διατροφικών συνηθειών. Προϊόν σύνθεσης, δεδομένου ότι το νησί ήταν και είναι σταυροδρόμι πολιτισμών. Kουζίνα χωρίς ψιμύθια γεύσης και μαγικά στολίσματα. Έχει καθαρά και μυρωδάτα υλικά, προϊόντα άνυδρης γης, ψάρια καθαρής θάλασσας. Tο ταξίδι της γεύσης βρίσκει το κρασί στο φλασκί, τα ξινότυρα στο βόλτο, την κοπανιστή στην καστανιά, το θαλασσινό αλάτι στο καυκί της καρύδας, τη μόστρα παξιμάδι αρτυσμένη μ’ έναν κόμπο λάδι κι αλμυρό λιαστό μπελτέ…