scalagallery.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • SCALA GALLERY
  • ΒΙΒΛΙΑ
    • Ολα ΔΟΚΙΜΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ
      ΒΙΒΛΙΑ

      Κυκλαδες, γαστρονομικο οχυρο

      ΒΙΒΛΙΑ

      The Kopanisti Cheese of Mykonos – The…

      ΒΙΒΛΙΑ

      Η κοπανιστη: Το χθες, το αυριο και…

      ΒΙΒΛΙΑ

      Μυκονιατικη Μαγειρικη

      ΒΙΒΛΙΑ

      Tastes of Sacrifice – The pig feast…

      ΒΙΒΛΙΑ

      Τα χοιροσφαγια στη Μυκονο

      ΒΙΒΛΙΑ

      The Pelican Spirit / Το πνευμα του…

      ΔΟΚΙΜΙΑ

      Κυκλαδες, γαστρονομικο οχυρο

      ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

      Tastes of Sacrifice – The pig feast…

      ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

      Τα χοιροσφαγια στη Μυκονο

      ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

      The Pelican Spirit / Το πνευμα του…

      ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

      The Kopanisti Cheese of Mykonos – The…

      ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

      Η κοπανιστη: Το χθες, το αυριο και…

      ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

      Μυκονιατικη Μαγειρικη

      ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

      Tastes of Sacrifice – The pig feast…

      ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

      Τα χοιροσφαγια στη Μυκονο

      ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ

      The Kopanisti Cheese of Mykonos – The…

      ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ

      Tastes of Sacrifice – The pig feast…

      ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ

      The Pelican Spirit / Το πνευμα του…

  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

scalagallery.gr

Εκδόσεις

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • SCALA GALLERY
  • ΒΙΒΛΙΑ
    • Ολα ΔΟΚΙΜΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ
      ΒΙΒΛΙΑ

      Κυκλαδες, γαστρονομικο οχυρο

      ΒΙΒΛΙΑ

      The Kopanisti Cheese of Mykonos – The…

      ΒΙΒΛΙΑ

      Η κοπανιστη: Το χθες, το αυριο και…

      ΒΙΒΛΙΑ

      Μυκονιατικη Μαγειρικη

      ΒΙΒΛΙΑ

      Tastes of Sacrifice – The pig feast…

      ΒΙΒΛΙΑ

      Τα χοιροσφαγια στη Μυκονο

      ΒΙΒΛΙΑ

      The Pelican Spirit / Το πνευμα του…

      ΔΟΚΙΜΙΑ

      Κυκλαδες, γαστρονομικο οχυρο

      ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

      Tastes of Sacrifice – The pig feast…

      ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

      Τα χοιροσφαγια στη Μυκονο

      ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

      The Pelican Spirit / Το πνευμα του…

      ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

      The Kopanisti Cheese of Mykonos – The…

      ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

      Η κοπανιστη: Το χθες, το αυριο και…

      ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

      Μυκονιατικη Μαγειρικη

      ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

      Tastes of Sacrifice – The pig feast…

      ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

      Τα χοιροσφαγια στη Μυκονο

      ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ

      The Kopanisti Cheese of Mykonos – The…

      ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ

      Tastes of Sacrifice – The pig feast…

      ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ

      The Pelican Spirit / Το πνευμα του…

  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΙΒΛΙΑΛΑΟΓΡΑΦΙΑΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τα χοιροσφαγια στη Μυκονο

xoirosfagia-cover

Όλο και πιο συχνά, τελευταία, ακούμε για κάποια Μύκονο άγνωστη στο ευρύτερο κοινό. Άγνωστη κυρίως σε όποιον δεν έχει επισκεφθεί το νησί, άγνωστη, φευ, και μάλλον αδιάφορη, ακόμα και στους τακτικούς επισκέπτες. Στην ουσία πρόκειται για κομμάτι της πραγματικής ζωής του νησιού. Για πράγματα που έφτασαν ως τις μέρες μας αναλλοίωτα παρά το ισοπεδωτικό άγγιγμα του τουρισμού. Έτσι συνέβη και φτάσαμε στις αρχές του 21ου αιώνα να μιλάμε για μια διαφορετική Μύκονο, με χοιροσφάγια, πανηγύρια, κοινωνική ζωή, σαμπούνες και ντουμπάκια. Οι φίλοι της Μυκόνου είναι δέντρο πολύφορο. Ο συγγραφέας τιμά τους καρπούς του. Κι ένας τέτοιος, ο πιο ζουμερός, η Έλλη Πολυμεροπούλου, η Αλεξανδρινή Αθηναία, δεν φείδεται κόπων, δεν εξαντλείται. Απεναντίας, ξοδεύει χρήσιμα τους χυμούς της ώριμης φωτογραφικής της ματιάς, στη Μύκονο που αγάπησε.

Οι χειμωνιάτικες συνήθειες λειτουργούν, στον κύκλο του χρόνου, άλλοτε σαν καταφύγιο κι άλλοτε σαν «άλλοθι». Είναι το νήμα που κρατά το νησί σε επαφή με ό,τι χάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Φωτογραφίες της κοσμούν το βιβλίο του Δημήτρη Ρουσουνέλου Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο – Γεύσεις θυσίας, και μαζί με άλλο υλικό, πλούσιο, μετατρέπουν την έκδοση σε ένα είδος τυπωμένου ντοκιμαντέρ. Οι χειμωνιάτικες συνήθειες λειτουργούν, στον κύκλο του χρόνου, άλλοτε σαν καταφύγιο κι άλλοτε σαν «άλλοθι». Είναι το νήμα που κρατά το νησί σε επαφή με ό,τι χάνεται χρόνο με τον χρόνο. Η διατήρηση εθίμων είναι δύσκολη στη Μύκονο του 21ου αιώνα. Για τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων συμβαίνει το ίδιο. Ο συγγραφέας, ακριβώς όπως μας έχει συνηθίσει από το πρώτο του βιβλίο, την Μυκονιάτικη Μαγειρική – Ψηφίδες Πολιτισμού, των εκδόσεων Ίνδικτος, καταγράφει πληροφορίες, ερευνά το χτές και κυρίως αναφέρεται στο σήμερα. Μας μιλά για το θέμα του σαν ένα κομμάτι της ζωής, διερευνώντας την πολιτισμική του παράμετρο. Κι ακόμα, το πώς μεταλλάσεται η παρασκευή και κατανάλωση προϊόντων, που προέρχονται από τον οικόσιτο χοίρο, από βασικό διατρoφικό στοιχείο σε συμπληρωματικό. Από διατροφική ανάγκη, σε ενθύμιση γεύσης.

Τα χοιροσφάγια στη Μύκονο: Γεύσεις θυσίας

Συγγραφέας:   Ρουσουνέλος Δημήτρης
Κατηγορία: Μαγειρική, Λαογραφία
Διάσταση: 20×20 cm
Σελίδες: 140
Έτος έκδοσης:  2002, 2006
ISBN:   9789605181307
Γλώσσα: Eλληνικά
Εκδότης:  Ίνδικτος
Τιμή: 15,00 €
Τα χοιροσφαγια στη Μυκονο was last modified: 19 Ιουλίου, 2018 by ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΥΣΟΥΝΕΛΟΣ
ΛαογραφίαΜαγειρική
4
Facebook Twitter Google + Pinterest

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μυκονιατικη Μαγειρικη

Tastes of Sacrifice – The pig feast...

Η κοπανιστη: Το χθες, το αυριο και...

The Kopanisti Cheese of Mykonos – The...

Εγραψαν για το βιβλιο

Διάβασα, με μεγάλη απόλαυση το θαυμάσιο βιβλίο του Δημήτρη Ρουσουνέλου, αυτήν τη γλαφυρή, ευρυμαθή αναδρομή στις ρίζες του εθίμου, μιας παράδοσης μακραίωνης, που αγκαλιάζει τόπους και λαούς ολότελα διαφορετικούς, για να αναδείξει, απλώς, τη βαθύτατη κοινότητά τους πέρα από επιφανειακές διαφορές.
Ο Ρουσουνέλος μας καλεί κι εμάς, διά της ανάγνωσης συνδαιτυμόνες, σ’ αυτήν τη διονυσιακή γιορτή, να γευτούμε λούζα και σύγλινα, αζωναρα και φλεμόνια στιφάδο, ν’ ακούσουμε ιστορίες και παραμύθια του παλιού καιρού, να πούμε μαντινάδες και να θυμηθούμε παροιμίες, να ανατρέξουμε στις παραδόσεις, τους μύθους, τις δεισιδαιμονίες που συνδέονται με το χοίρο, να ταξιδέψουμε από τη Μεσόγειο ώς το Βορρά, ακολουθώντας τα ίχνη ενός εθίμου που μέσα του «ρέει πολιτισμικό υλικό κατ’ ευθείαν από την αρχαιότητα». Μια ρωμαλέα λαογραφική μελέτη, ένα απολαυστικό βιβλίο γαστρονομίας.

Κατερίνα Σχινά , Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – 20/06/2003

Ο συγγραφέας, ακριβώς όπως μας έχει συνηθίσει από το πρώτο του βιβλίο την «Μυκονιάτικη Μαγειρική-ψηφίδες πολιτισμού», των εκδόσεων Ίνδικτος, καταγράφει πληροφορίες, ερευνά το χτες και κυρίως αναφέρεται στο σήμερα. Μας μιλά για το θέμα του σαν ένα κομμάτι της ζωής, διερευνώντας την πολιτισμική του παράμετρο, έτσι όπως εντάσσεται στον χώρο και στον χρόνο. Κι ακόμα, το πώς μεταλλάσσεται η παρασκευή και κατανάλωση προϊόντων, που προέρχονται από τον οικόσιτο χοίρο, από βασικό διατροφικό στοιχείο, σε συμπληρωματικό. Από διατροφική ανάγκη, σε ενθύμηση γεύσης.

gourmed.gr

  • Facebook
  • Email
Footer Logo

Scala Gallery. All Right Reserved. Designed and Developed by H2 Concept Graphic Designers
Made with love for great people.


Back To Top